Kabul Şartları

almanya-kabul2
Almanya eğitim sisteminde üniversiteler özerk hareket etmektedirler. Bundan dolayı tüm üniversiteler için geçerli olan belirli standartlar yoktur. Ancak aşağıdaki maddeleri genel olarak sıralayabiliriz.

LİSANS

  • YGS/LYS sınavlarına girip 4 yıllık bir bölümü kazanmış olanlar,
  • 2 yıllık veya 4 yıllık bir üniversiteden mezun olanlar,
  • Açık öğretim fakültesi öğrencilerinden 3. sınıfa geçmiş olanlar.

YÜKSEK LİSANS

  • Türkiye’den alınan lisans diploması ile başvuru yapılabilir. Eğitim süresi yaklaşık 2 yıldır.
  • Yüksek lisans eğitimi lisans eğitimin devamı olarak görülüp sadece mezun olunan bölümle aynı olan ya da ona çok yakın olan bir bölümde yapılabilir.
  • Yüksek lisans programlarına başvuru yapabilmek için lisans ortalamasının 2,70 ve ya üzeri olması gerekiyor.
  • Almanya’da yüksek lisans programlarının eğitim dilleri İngilizce ve Almancadır. Buna katılım şartı, lisans diploması ve iyi derecede İngilizce dil bilgisidir.

DOKTORA

  • Almanya’da doktora için bir Türk üniversitesinden Yüksek Lisans Diploması ile mezun olmanız gerekmektedir.
  • Ayrıca yeteri derecede Almanca dil bilgisine (400-800 saat) sahip olmanız ya da doktora çalışması başlangıcında veya sürecinde yüksek düzey dil sınavını kazanmanız gerekir.
  • Doktora çalışması için toplam süre takriben 3 yıl olup, kesin olarak belirlenmiş bir zaman dilimi bulunmamaktadır.

UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (FACHHOCHSCHULE)

  • Uygulamalı bilimlere yönelik olup pratik eğitimi ön planda tutan nitelikli iş kadrosunu oluşturmaya yönelik okullardır.
  • Bu okulların eğitim süresi normal üniversiteler gibi üç yıldır.
  • Bu okullarda ayrıca yüksek lisans programları da sunulmaktadır. Bitirme derecesi üniversiteye denktir.
  • Eğer Türkiye’de bir üniversite mezunuysanız orta seviye üzeri bir Almanca ile direkt eğitime başlayabilirsiniz.
  • Bu okulların başvuruları koşulları ve başvuruları dönemleri de normal üniversiteler ile aynıdır. Ancak bu okulların bazı bölümleri için başvuru süreci içerisinde ya da okul kayıt dönemine kadar 6 ile 12 hafta arası ön staj yapılması istenmektedir.